Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Nie szukaj już więcej! Tu kupisz ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą spożywamy najczęściej w czasie Wigilii czy też dużych rodzinnych spotkań. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako uzupełnienie do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale również apetyczna przekąska

Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie nieco słodki aromat powoduje, że perfekcyjnie współdziała on z innymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni wrzucają do niego uszka z grzybami, mięsem czy też kapustą, pozostali preferują w nim jajo, kiełbasę oraz ziemniaki. Barszcz czerwony to doskonała potrawa obiadowa, ale także smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy rewelacyjnie pasuje do bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem lub chrupiącego pasztecika z grzybami.

Należy zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, o ile nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, jak również mnóstwo żelaza, toteż rekomenduje się go anemikom. Natomiast ze względu na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem z reguły zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony smakuje wybornie na bazie zakwasu z kiszonych buraków!

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i odmiennie przyprawia tę zupę. Jedni lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, pozostali wsypują do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodki smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek ma więcej kluczowych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przygotowywać na własną rękę, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa w okolicach 7 dni. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy zakwas na barszcz czerwony w markecie lub online.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]