Z kiszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Od kilku lat jednak często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który teraz często widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz zawartość
Chyba każdy z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaśny, lecz nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to właściwie bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również rozmaite minerały, jak m.in. magnez, cynk i żelazo. Wielu ludzi miewa problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się wypijać go systematycznie, ponieważ jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się także anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – wystarczy spożycie około 250 ml soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka jest równie zdrowy!
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który spożywamy również jako przekąskę. Posiada on sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega zatwardzeniom, podnosi koncentrację, a zarazem redukuje poziom cholesterolu we krwi. Mimo że buraki cechują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się jednak jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem bądź chorobami nerek.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w swoim markecie albo założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki powinno się przechowywać w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]