Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Jeśli chcesz kupić ogórki kwaszone, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w polskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Ogórki kiszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami

Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki albo drewniane beczki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą i kładzie się je na nie mniej niż 14 dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą spożyć kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić również innymi dodatkami, m.in. ziarnami gorczycy, liśćmi laurowymi bądź kawałkami papryki. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, by samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarnią bądź piwnicą, w której może składować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż musimy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w kubełkach z rączką czy też w workach z folii, które bez trudu da się schować w lodówce.

Czy powinno się spożywać ogórki kwaszone?

Od setek lat wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo razem z kwaszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę D, K1 i C, witaminy z grupy B oraz niemało składników odżywczych potrzebnych do właściwego działania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, mangan i sód. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeśli nie przeszkadzają kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej ją wypić albo dodać do zupy ogórkowej, gdyż w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]