Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Szukasz kiszonkek z warzyw? Skieruj się tutaj.

Kiszonki są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański frykas, sporadycznie przygotowywany w innych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.

Dlaczego kwaszonki są popularne?

Badacze historii uznali, iż metoda zabezpieczenia pożywienia poprzez ich przechowywanie w soli, w occie lub w solance, wykorzystywana jest przez ludzi od ponad 4 tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, utrudnia rozwój bakterii powodujących gnicie. Parę wieków temu był to perfekcyjny sposób, żeby przedłużyć czas zdatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego przyjął się zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory z warzyw od początku swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Mają one m.in. dużo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z grochu i topinamburu.

Smak kwaszonek warzywnych bywa inny w poszczególnych regionach świata

Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo na całym świecie, również w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Natomiast pickle są tam bodaj wyjątkowo lubianym dodatkiem do kanapek, hot-dogów i hamburgerów. W naszym kraju oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. cebulę, botwinkę, a także owoce (przykładowo cytryny), a czasem nawet śledzie.

Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się bazą bądź znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów regionalnych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie regionach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek przygotowany według typowej polskiej receptury, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w USA.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]