Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie można pominąć też napojów takich…
Czytaj więcejKulinaria
Ciekawe zajęcia dla maluchów – kurs gotowania dla dzieci
Dzieci uwielbiają uczestniczyć w gotowaniu – podawać i wybierać składniki bądź przystrajać wypieki. Pragniesz rozwijać fascynację Twojej pociechy? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto zapisać…
Czytaj więcejKwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski
Kiszonki są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański frykas, sporadycznie przygotowywany w innych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej…
Czytaj więcejZupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą spożywamy najczęściej w czasie Wigilii czy też dużych rodzinnych spotkań. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach…
Czytaj więcejKurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni
Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to droga do zdobycia nowych umiejętności – poznanie tajników różnych receptur i dobrych technik produkcyjnych czy po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Kurs kulinarny…
Czytaj więcejNie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w polskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne. Ogórki kiszone…
Czytaj więcejZamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo – posmakuj ciekawych aromatów kaw
Technologia parzenia kawa w kapsułkach jest znana od schyłku lat 70-tych i za czasem zdobyła sobie kolejnych miłośników. Ten praktyczny proces pozwala na zaparzenie napoju wysokiej jakości w niesłychanie nieskomplikowany sposób – trzeba dolać wodę do pojemnika w ekspresie, włożyć…
Czytaj więcejSok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa
Z kiszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Od kilku lat jednak często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który teraz często widoczny jest na półkach…
Czytaj więcejKapsułki kawy do ekspresu – wiele smaku w małym opakowaniu
Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się również z przyjaciółmi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o kolegach…
Czytaj więcejJak upiec chleb na zakwasie?
Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. Chleb na zakwasie…
Czytaj więcej